Y-tunnus 1971936-5



Turun Sanomat, 28.5.2009


Wäinö Aaltosen museon kainaloon syntyi kaikille kaupunkilaisille avoin Ekoluoto

Paidat taidepuiston yllä suuntaavat kohti merta

RIITTA MONTO

Wäinö Aaltosen museon (WAM) lisärakennukselle varattu naapuritontti, muhkurainen kumpare, on muuttunut parkkipaikasta taidepuistoksi. Itäisellä Rantakadulla museon Myllyahteen puoleiseen päätyyn avattiin eilen kaikille kaupunkilaisille tarkoitettu keidas, joka on nimetty Ekoluodoksi.
Taiteilija, puutarhuri Hannu Säilän suunnittelema Ekoluoto on paitsi puisto, myös itsenäinen ympäristötaideteos. Säilä voitti Ekoluoto-ideallaan taidepuistosta järjestetyn avoimen kilpailun 2007. Taidepuiston kasvialueiden suunnittelun asiantuntija on Säilän puoliso Elisa Laine . Puiston toteutus alkoi viime vuonna, ja varsinkin viime ajat Säilä ja Laine ovat tehneet tiiviisti töitä Itäisen Rantakadun liikenteen melussa.
Turun museokeskuksen apulaisjohtaja, kuvataidejohtaja Päivi Kiiski kuvaa Ekoluotoa ekologisia arvoja kunnioittavaksi saarekkeeksi keskellä kaupunkia.
Taidepuiston toteutuksessa on hyödynnetty rakennusalueen maamassoja ja suosittu kierrätysmateriaaleja. Materiaalit on pyritty hankkimaan pitkien kuljetuksien välttämiseksi mahdollisimman läheltä.

Uhanalaisten kasvien koti

Hannu Säilä kertoo, että teoksessa kaiken lähtökohta on ekologisuus.
- Puisto on pyritty rakentamaan siten, että esimerkiksi sade- ja sulamisvedet, hulevedet saadaan talteen. Niitä ei johdeta viemäriin ja mereen vaan puistossa olevaan altaaseen, mistä vesi valuu puhtaampana Aurajokeen ja toisaalta puiston kasvit saavat näin vettä ja ravinteita.
Elisa Laine on valinnut puistoon Suomen luontoon sopeutuneita kasveja, jotka vaativat vain vähän hoitoa.
- Tänne on istutettu noin 120 eri lajia. Suurin osa on jalostamattomia luonnonkasveja. Halusin mukaan joitakin vanhoja suomalaisia maatiaiskasveja. Täällä on myös paljon hyviä mesikasveja, Laine kertoo.
Puistossa voi nähdä myös esimerkiksi ojakurjenpolvia ja muita rauhoitettuja tai harvinaisia kasveja.
-
Olen valinnut tänne myös ravinto- ja mesikasveja uhanalaisille eläimille.
Laineen tavoitteena on ollut kasvimosaiikki niin, että samaa kasvilajia on istutettu eri puolille aluetta.
-
Tarkoituksena on, että kasvit saavat levitä ja vaeltaa alueella, Hannu Säilä toteaa.
Säilän mukaan luonto itsessään on tärkeä puiston suunnittelija ja taidepuisto saa muuttua luonnonkierron mukaan.
-
Täällä kukat kukkivat eri aikoina ja puisto näyttää eri vuodenaikoina erilaiselta. Jotkut kukat kukkivat jo aikaisin keväällä, jotkut myöhemmin, ja jotkut kasvit saavat jäädä talventörröttäjiksi, puiston tekijät kuvaavat.

Aura vapauttaa pakkopaidasta
Vaikka taidepuisto on taideteos itsessään, ja samalla virkistäytymispaikka, se luo myös uutta julkista tilaa veistosten ja kokeilevien taideprojektien esittelylle. Keskiviikkoiltana taidepuistossa paljastettiin ensimmäinen ympäristötaideteos.
- Puisto on myös näyttämö vaihtuville näyttelyille. Ensimmäinen teos, Markku Haanpään Aura yhdistää ajatuksellisesti Wäinö Aaltosen museon puutarhaan. Kravattien ja pikkutakkien kuristuksesta vapautettujen kauluspaitojen lento sopii Ekoluodon luontoa ja sen monimuotoisuutta arvostavaan henkeen, Kiiski kuvaa.
Markku Haanpää (s.1978) antaa teoksessaan miesten valkoisille kauluspaidoille uuden elämän. Teoksen lintuaura suuntaa kohti merta. ja tarkoituksena on lennättää ajatukset muuttolintuihin, kevääseen ja taivaan sineen.
Ekoluoto ja Aura on rahoitettu Turun kaupungin kaunistamisrahaston määrärahoista. Taidepuiston toteutus maksoi noin 37?000 euroa ja Auran noin 11?000 euroa. Puiston on toteuttanut Perniön Taimisto, ja puistoon pääsee pyörätuolilla loivasti nousevaa kasvien ympäröimää kulkureittiä myöten.
Päivi Kiiski paljastaa, että Wäinö Aaltosen museoon vuoden kuluttua suunniteltu Suomen kuvanveistäjien liiton satavuotisjuhlanäyttely tullaan ulottamaan myös taidepuistoon.


•Taidepuisto Ekoluoto ja Markku Haanpään ympäristöteos Aura Wäinö Aaltosen museon Myllyahteen puoleisessa päädyssä (Itäinen Rantakatu 38).


- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Ekologinen piha säästää vaivaa ja luonnonvaroja
Turun Sanomat, Teema 5.5.2009