Y-tunnus 1971936-5Aamuset 4.4.2009

Ekopiha kukoistaa lähes itsekseen
Puutarhan hulevesien imeyttäminen säästää Itämerta

Katariina Norontaus

Ekologinen piha tuo monelle mieleen vaatimattoman näköisen pöheikön – turhaan.
-Ekologisuus ei välttämättä näy pihasta mitenkään ulospäin, vakuuttaa puutarhuri Hannu Säilä ekologiseen pihasuunnitteluun ja -rakentamiseen sekä Suomeen sopivien taimien kauppaan erikoistuneesta perniöläisestä EkoPihasta.
Luontoystävällisyyttä voi edistää vaikkapa modernin minimalistiseen tyyliin tai näyttävillä kukkaistutuksilla.
-Esimerkiksi kurjenmiekka voi olla todella näyttävä. Syysasteri taas kukkii syksyllä komeasti.
Pääasia kasveissa on, että ne ovat kestäviä ja alueellista kantaa. Luonnonkasvit ja perinnekasvit toki nauttivatkin monen ekopuutarhurin suosiota. Pihasuunnittelun lähtökohtana toimii alkuperäinen maasto.
-Turha lähteä lisäämään maata, vaan hyödynnetään, mitä pohjalla on, toteaa EkoPihan Elisa Laine.
-Jos kellään naapurilla ei ole vesiaihetta, voi ehkä tehdä sellaisen. Jos kaikilla taas on vettä, voi ehkä tehdä kuivan paikan. Näin isomman alueen tasapaino paranee, Säilä puolestaan selittää.

Lajistoltaan yksipuolisen, jatkuvaa leikkaamista, kastelua ja lannoitusta vaativan nurmikon käyttö minimoidaan ekologisella pihalla.
-Nurmikkoa laitetaan ainoastaan sinne, missä tarvitaan esimerkiksi lapsille pelikenttä. Sielläkin se voidaan korvata muilla maanpeittokasveilla kuin köyhällä perinteisellä nurmella, Laine kertoo.
Luonnonmukainen piha onkin hyvin helppohoitoinen. Oikea kasvi oikeassa paikassa ei juuri vaadi kastelua ja lannoitusta, kunhan kuolleet lehdet ja kasvit malttaa jättää paikalleen osallistumaan luonnon kiertokulkuun.
Monilajisissa kukkapenkeissä kukoistavat kesästä riippuen eri kasvit - aina kuitenkin jotakin. Monilajisuus on tärkeää myös puutarhalle hyödyllisen pikkuväen houkuttelelmiseksi. Tasapainoisen ötökkäkannan lisäksi ekologisesta puutarhasta löytyykin sopivia piilopaikkoja sammakoille, siileille, sisisliskoille ja linnuille. Sopivalla sekoituksella luonto hoitaa tuholaistorjunnan itse ilman ikäviä kemikaaleja.
Vanhan pihan selvästi vuosia kukoistaneita kasveja ei kannata vaihtaa. Niiden asettelua voi silti muokata ympäristöystävällisempään suuntaan.
-Vanhat arvokkaat kasvit voi siirtää paremmille paikoille: tehdä yhtenäisiä istutuksia, joista tulee helppohoitoisempia. Laine neuvoo.

Turun kaltaisessa merenrantakaupungissa on erityisen tärkeää imeyttää hulevedet maahan: ravinteet ovat suoraan pois Itämerestä. Vanhassa pihassa sadeveden viemäröintiä voi kuitenkin olla vaikea muuttaa.
-Ränniveden voi ottaa käyttöön tynnyriin tai johtaa letkulla maan alla lammikkoon, Säilä ehdottaa.
Muodikkaat isot umpinaiset laatta-alueet hankaloittavat veden imeytymistä ja heikentävät samalla pihan pienilmastoa.
-Pitäisi tietää, miksi jotain tekee ja mihin se vaikuttaa. Sillä tavalla ihiminen ymmärtää paremmin omaa pihaansa, Laine kiteyttää.

Kuvateksti: Ekologisessa pihassa pyritään käyttämään kierrätettyjä ja läheltä peräisin olevia materiaaleja. Kierrätysruukku on valmistettu vanhasta autonrenkaasta.- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Puutarhuri torjuu ilmastonmuutosta
Oma Piha 3/.2009