Y-tunnus 1971936-5



Turun Sanomat 28.3.2017 erikoisliite Puutarha

Linkki Turun Sanomien artikkeliin

Ekopiha on hyönteisten paratiisi

Ekopihalla luonnon monimuotoisuudelle annetaan tilaa, ja erilaiset hyönteiset sekä pieneläimet toivotetaan tervetulleeksi.

Teksti: Eeva Lehtinen Kuvat: Marttiina Sairanen

Puutarhurit Elisa Laine-Säilä ja Hannu Säilä muuttivat Perniössä sijaitsevalle maatilalle kymmenen vuotta sitten. Tila oli ollut 30 vuotta tyhjillään, ja piha-alue oli muuttunut ryteiköksi. He alottivat hiljalleen pihan laittamisen ja ränsistyneen talon kunnostamisen. Puutarhuriparille oli tärkeää, että pihasta tulee mahdollisimman ekologinen.
-Oleellista ekologisissa pihoissa onse, että sinne valitaan kasveja, jotka pärjäävät vallitsevissa olosuhteissa. Silloin ei tarvita lannoitteita eikä turhaa kastelua, Hannu Säilä sanoo.
-On hyvä suosia suomalaisia maatiaislajeja ja luonnonkasveja. Mitä vähemmän jalostettu, sen parempi. Taloon muuttaessa on hyvä katsella, mitä kasveja pihalla luonnostaan kasvaa. Se kertoohyvin, minkälaiset kasvit maaperässä viihtyvät, Elisa Laine-Säilä vinkkaa.
Hän painottaakin maalajin huomioimista kasveja valittaessa.
-Jos vain valiotsee auringossa tai varjossa viihtyviä kasveja, ei vielä pääse pitkälle.
Heille luonnon monimuotoisuus on hyvin tärkeää, ja pihalla onkin monipuolisesti erilaisia kasveja ja siellä pörrää jos jonkinmoista hyönteistä.
-Pyrimme säilyttämään luonnon tasapainon ja haluamme ajatella muitakin kuin ihmisiä. Ymmärrämme pihan olevan osa ympäristöä, joka ulottuu myös tontin rajojen ulkopuolelle, Elisa Laine-Säilä sanoo.

Ekopuutarhurien mukaan luonnonmukainen piha on helppohoitoinen. Piha hoitaa pitkälti itse itseään, kun oikea kasvi on oikeassa paikassa. He toteavatkin, etteivät torjunta-aineet kuulu ekologiseen pihaan.
-Torjunta-aineet romuttavat luonnon oman kokonaisuuden. Niiden avulla voidaan saada pois kirvat, mutta samalla myös leppäkertut. Monimuotoisuus luo tasapainon tuholaisten ja näiden luontaisten vihollisten välille, Elisa Laine-Säilä kertoo.
Yksi oleellinen asia ekologisella pihalla on hulevesien hyötykäyttö. Ekopihalla sade- ja sulamisvedet itetaan talteen ja ohjataan kasvien käyttöön.
-Mitä kauemmin sadevedet viipyvättontilla, sitä puhtaampina ne jatkavat vesisitöihin, kun epäpuhtaudet jäävät maaperään, Hannu Säilä toteaa.
He muistuttavat pihalla käytettävien materiaalien ekologisuudesta. Pihan rakentamisessa on hyvä suosia lähellä tuotettuja, ympäristöystävällisiä materiaaleja.
-On hyvä selvittää materiaalien alkuperä ja elinkaari. Mahdollisimman pitkäikäinen on hyvä vaihtoehto. On parempi ostaa esimerkiksi luonnonkiveä, joka on ikuista, kuin laittaa pihalle muovia, joka kärrätään viiden vuoden päästä kaatopaikalle, Hannu Säilä sanoo.
-Myös puuvaihtoehdoissa on syytä olla tarkkana. Jos mahdollista, ei valitse painekyllästettyä puuta, josta lopulta tulee ongelmajätettä, vaan valitsee vaikkapa mineraalikäsitellyn tai lämpökäsitellyn puun. Myös kuljetusmatkojen pituuteen on hyvä kiinnittää huomiota, Elisa Laine-Säilä lisää.

Pariskunta perusti vuonna 2006 oman ekopihoja suunnittelevan ja toteuttavan yrityksen.
-Rakentamisessa kiinnitetään jo paljon huomiota ekologisuuteen, ja se on siirtynyt myös enenevässä määrin pihoille, Hannu Säilä toteaa.
Uusien pihojen suunnittelun lisäksi he tekevät vanhoista pihoista ekologisempia. Puutarhurit kasvattavat omalla taimistollaan luonnonkasveja ja maatiaiskasveja, joita he käyttävät suunnittelemillaan pihoilla.
-Yksi helpoimmista toimenpiteistä on ryhmitellä kasveja uudelleen ja keskittää perennat esimerkiksi yhdeksi isoksi ryhmäksi. Yhden lajin massaistutus kannattaa muuttaa monilajiseksi, Elisa Laine-Säilä sanoo.
Ekopihat voivat olla hyvin erinäköisiä. Toiset pitävät siistimmästä ja modernista tyylistä, kun taas toisten pihoillakasvit saavat kasvaa rönsyilevämmin. Pariskunnan oma piha edustaa rehevämpää vaihtoehtoa. nurmikko on leikattu lyhyeksi vain kävelyalueilta, muualla ruoho saa kasvaa pidempänä.
-Meille sopii hyvin tällainen runsas piha. Täytyy sietää luonnon dynaamisuus ja antaa kasvaa niiden, jotka pärjäävät, eikä turhaan yrittää lannoittaa ja kastella niitä, jotka eivät pärjää. Rikkaruohoja ei tule nypittyä. Rikkaruohohan on vain väärässä paikassa kasvava kasvi, Hannu Säilä naurahtaa.
Pihalta löytyy useampikin suuri perenna-alue, jossa kuivuneet varret saavat törröttää.
-Kuivuneita kasveja ei kannata leikata pois, vaan antaa niidentörröttää, sillä ne ovat hyönteisille tärkeitä talvehtimispaikkoja, ja siemenistä linnut saavat ravintoa, elisa Laine-Säilä toteaa.
Puutarhurit eivät myöskään kannusta syksyisin haravoimaan turhan innokkaasti, sillä lehdet toimivat hyvänä lannoitteena.
-Lehtiä kannattaa laittaa istutusten juurelle ja kääntää kasvimaan joukkoon. Paksut vaahteranlehtikasat kannattaa tosin pilkkoa. Lehtikasat tarjoavat muun muassa leppäkertuille arvokkaita talvehtimispaikkoja, Elisa Laine-Säilä kertoo.

Puutarhuriparin mielestä pihoilla näkyvät isot nurmikkoalueet kertovat usein mielikuvituksen puutteesta.
-Nurmikko laitetaan yleensä sinne, mihin ei muutakaan keksitä. Asennetta täytyisi muuttaa ja pohtia onko nurmikko aina perusteltu. Nurmikko ajetaan usein bensakäyttöisellä leikkurilla viikottain, mutta voisiko nurmikon sijaan pihalla olla vaikka maanpeitekasveja. Se ei ehkä ole yhtä siistin näköinen, mutta siellä voi nähdä mielenkiintoisia ötököitä ja perhosia, Hannu Säilä sanoo.
Nurmikkoaluetta voi pienentää vaihtamalla osa nurmikosta perenna-alueeksi tai kukkaniityksi. Näin voidaan pienentää leikattavan nurmikon pinta-alaa.
-Pienikin nurmialueen pienentäminen on ekoteko, Elisa Laine-Säilä sanoo.
He rohkaisevatkin ihmisiä ekologisempiin pihoihin vaikka vain pienillä ratkaisuilla.
-Taajamassa pihalleen voi rakentaa vaikka hyönteishotellin. Se on helppo tapa tuoda monimuotoisuutta omalle pihalle, Hannu Säilä vinkkaa.

Kuvatekstit:
Elisa Laine-Säilä ja Hannu Säilä haluavat säilyttää pihallaan luonnon tasapainon. He eivät siisti pihaansa liikaa ja muun muassa kuivuneiden perennojen annetaan törröttää, sillä ne tarjoavat ravintoa ja talvehtimispaikkoja hyönteisille.

Elisa Laine-Säilä ihailee jo hyvän kokoiseksi kasvanutta latva-artisokkaa.

Kimalaispöntön voi tehdä kukkaruukusta. Sisälle laitetaan heinää ja reijän suojaksi asetellaan kiviä, jotta vesi ei mene sisälle.

Hannu Säilä esittelee talon seinässä olevaa kimalaispönttöä, jonka sisällä on heinää.

Ekopuutarhurit vinkkaavat rakentamaan hyönteishotellin, jos haluaa lisätä luonnon monimuotoisuutta omalla pihallaan.

Ekopuutarhurien pihelle hyönteiset ovat tervetulleita. Kimalainen viihtyy syysasterissa.

Oikeiden kasvien valinnoilla voi houkutella esimerkiksi perhosia pihapiiriin. Neitoperhonen laskeutui sädekukan päälle.

Pariskunnan omasta puutarhasta saadaan runsaasti satoa. Härkäpavut ovat kuivumassa keittiössä.

- takaisin -