Y-tunnus 1971936-5Luonnonsuojelija, Elämäntapa 3/2012

Ekopihalle tulee yli 100 lajia

Teksti: Tiina Järvenkylä

Greenbuildin rakentaman talon pihan on suunnitellut Perniön Taimiston Hannu Säilä. Talon teeman mukaisesti pihakin on eko ja ottaa laajasti huomioon luonnon monimuotoisuuden. Myös pihan hulevedet hyödynnetään.
Kun kasvit valitaan kasvupaikan ja olosuhteiden mukaan, on pihan ylläpito helppoa. Kastelua ei juuri tarvita, eikä polttoainetta kulu.
"Ensimmäisen kesän jälkeen pihaa ei tarvitse kastella lainkaan. Piha elää omaa elämäänsä säiden ja vuosien mukaan. Kuivempana kesänä on pienempiä kasveja ja sateisempana rehevämpiä", Säilä kertoo.
Kasvupaikan siirtyminen tai uusien lajien tulo eivät haittaa. Kasvit valitsevat oman paikkansa, ja kaikki lajit ovat tervetulleita.
Kasveja pihalle valinnut puutarhuri Elisa Laine vinkkaa: "Kun laitetaan maatapeittäviä lajeja, ei ryöhälajeille jää tilaa. Tontille ei tuoda ylilannoitettua peltomultaa, jossa on seassa juurakoita ja siemeniä, sillä siinä vaatimattomat luonnonkasvit eivät pärjää. Sen sijaan täyttö tehtiin kivennäismaalla, ja osaan pihaa tuotiin seulottua puutarhamultaa. Näin saadaan alue, joka muistuttaa alkuperäistä metsämaata ja mahdollistaa lajien monimuotoisuuden."
Ekopuutarhaan on valittu yli 100 lajia: suomalaisia maatiaisia ja luonnonlajeja. Osa on uhanalaisia ja vaarantuneita - ne on valittu suojelusyistä.
"Kasvivalikoima on monilajinen sekaistutus, joka on myös kestävä", Laine lisää.
Ekopihalle saavat kaikki tulla, hyönteisetkin. Ötököitä ei häädetä pois myrkyin, vaan niitä suorastaa houkutellaan pihaan. Kasvivalinnoilla, hyönteishotellilla ja lahopuupinolla yritetään tarjota mahdollisimman monelle öttiäiselle pesäpaikka ja ravintoa.
Myös muut pikkuasukit huomioidaan ripustamalla pönttöjä linnuille ja lepakoille. Tuloksena on tasapainoinen eliöyhteisö, jossa luonto hoitaa itseään.

Kuvateksti
Hyönteishotelli houkuttelee ekopihalle hyödyllisiä hyönteisiä.

- takaisin -