Y-tunnus 1971936-5



Turun Sanomat 3.7.2008

WAMin taidepuutarhassa kukkivat ensi kesänä luonnonkukat
Ekopuisto tuo taidetta jokirantaan


Ekologinen puisto on Turussa ensimmäinen lajiaan.

Katariina Norontaus

Wäinö Aaltosen museon viereisestä joutomaasta kuoriutuu syksyn aikana taidepuutarha. Turun kaupungin kaunistamisrahastosta rahoitettava Ekoluoto -niminen ympäristötaideteos on osa kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvää Tulevaisuuden puutarhat -hanketta ja maksaa noin 37 000 euroa.
Museon lisärakentamista varten varattu tontti on ollut työmaaparakki- ja parkkipaikkakäytössä jo parin vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä odotellaan rakennusluvan myöntämistä.
- Epäilen, että menee elo-syykuun vaihteeseen, ennen kuin päästään rakentamaan, arvioi taidepuutarhan toteuttajaksi valittu Hannu Säilä.
Säilä on sekä kuvataiteilija että puutarhuri. Kumpikin rooli tuo työhön omat mausteensa.
- Kuvataiteilijat ovat usein tiedostavia yksilöitä ja ymmärtävät visuaalisuuden päälle. Puutarhurina taas osaan käytännön asiat ja tiedän miten luonto toimii.

Kierrätys kunniaan

Taidepuutarhassa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja ja tontin omaa maa-ainesta. Esimerkiksi muurinpätkä metsän ja parkkipaikan välillä otetaan uusiokäyttöön.
- Kierrätysmateriaalien käyttäminen on yksi osa Ekoluodon ekologisuutta. Jos joudutaan käyttämään uutta materiaalia, se haetaan mahdollisimman läheltä, ei missään nimessä Kiinasta. Pitää myös huomioida, miten tuote on valmistettu.
Ekologisuus onkin puiston kantava ajatus. Ympäristöystävällisyys otetaan huomioon jo rakennustavassa. Taidepuutarha valmistetaan myös toimimaan luonnonmukaisesti.
- Hoidon tarve on hyvin pieni, puistoon ei esimerkiksi tule nurmikkoa. Hulevesiä ei johdeta viemäriverkkoon, vaan ne imeytetään paikalle kasvien käyttöön.
Puisto pärjää itsekseen ja elää omaa elämäänsä.
- Perinteisesti puutarhassa istutukset on suunniteltu tarkkaan: rikkakasvit kitketään, ja jos kasvi kuolee, se poistetaan ja korvataan. Jos Ekoluodon joku kasvi kuolee, toinen saa vapaasti vallata paikan.

Ketoa ja kosteikkoa

Taidepuutarha matkii luontoa myös visuaalisesti.
- Ekoluoto on vähän sen näköinen, että se olisi voinut kasvaa itsekseen, mutta kyllähän jokainen näkee, että puisto on ihmisen tekemä.
Pienelle pläntille syntyy monimuotoinen kokonaisuus: kaikkea kuivan kedon ja kosteikon väliltä. Jokirannan kulttuurimaisemaa kunnioitetaan valitsemalla paikalle luontevia vanhoja suomalaisia luonnon- ja perinnekasveja. Lajeja tulee olemaan yli sata.
- Lapsena vietin paljon aikaa Portsassa. Siellä oli mäki, jossa kasvoi muun muassa kissankäpälää ja keltamaksaruohoa. Niitä ei enää näe. Taidepuutarhaan istutetaankin kaupungista jo hävinneitä kasveja, jotka houkuttelevat kaupungista jo hävinneitä lintuja ja hyönteisiä.
Ympäristötaideteoksesta on tarkoitus tulla sekä kaupunkilaisten virkistysalue että veistoksen ja kokeilevan taiteen vaihtuvanäyttelyinen ulkogalleria.
- Uskon, että itse puisto ilman veistoksiakin on houkutteleva.

Ekologisuus on puutarhan tulevaisuutta

Ekologinen puisto on Turussa ensimmäinen lajiaan.
- Monet kaupungit ovat sitoutuneet jollain tavalla ekologisuuteen, mutta sitä ei ole kauheasti toteutettu, eikä aina pystykään toteuttamaan, Säilä pohtii.
Hän arvioi, että ekologinen puutarharakentaminen yleistyy tulevaisuudessa.
- Yhdysvalloissa ja Euroopassa tehdään jo paljon puistoja tällä systeemillä.
Vaikka suunnitelmat ovat olemassa, työhön liittyy paljon improvisointia.
Taidepuutarha on tarkoitus saada valmiiksi vielä tämän vuoden puolella.
Ensi vuonna edessä on hienosäätöä ja paikkailua.
- Aikataulu ei ole varma: kun aletaan kaivaa, ei koskaan tiedä mitä tulee vastaan. Sen mukaan sitten sävelletään.

Kuvateksti:
Kuvataiteilija Hannu Säilän aiempia töitä on muun muassa viime kesänä Velkualla
uudistettu Teersalon ranta. Varvintorilta löytyy Säilän suunnittelemia sinipunaisia liikenne-esteitä, nimeltään Sirpaleet.

- takaisin -


SEURAAVA ARTIKKELI

Lyhyesti
Turun Sanomat 12.6.2008