Y-tunnus 1971936-5



Turun Tienoo 15.4.2010


Ekopuutarha hoitaa itsensä

PAATTlNEN
Ei enää ruohonleikkureiden pärinää, ei koristekasvien kastelua, ei rikkaruohojen kitkemistä. Ei myöskään hinnakkaiden lannoitteiden kantamista kaupasta eikä torjunta-aineiden kanssa lotraamista. Ei lehtien haravoimista eikä perennakasvustojen yltiöpäistä siistimistä syksyisin.
Kuulostaa helpolta. Helppohoitoisuus onkin perniöläisen puutarhurin, Elisa Laineen mukaan yksi ekologisen puutarhanhoidon perusasioista. Laine kertoi Paattisten omakotiyhdistyksen puutarhaillassa puolisonsa puutarhuri-taiteilija Hannu Säilä taustatukenaan ekologisesta vaihtoehdosta kotipihanhoidossa. Yleisö vain oli valitettavan harvalukuinen; vain kymmenisen viherpeukaloa saapui paikalle. Mahtaako ekologisuus vielä kuulostaa liian eksoottiselta tai peräti vaikealta? Helppohoitoisuuden takana on puutarhan monimuotoisuus ja oman pihan olosuhteiden tunteminen. Erityisesti Laine painotti maalajin huomioon ottamista kasveja valittaessa. Pelkkä kasvien jako auringon ja varjon kasveihin ei vielä takaa lajin menestymistä, jos maaperä on täysin väärää laatua.
Kun kasvillisuus on monipuolista, viihtyvät sen siimeksessä tuholaisten lisäksi niiden luontaiset vihollisetkin, eikä torjunnan tarvetta tule. Pikkuväki vilahtelikin Laineen puheessa useaan otteeseen. Pihan pikkuväkeen kuuluvat kaikki lepakoista ja sammakoista petopunkkeihin ja leppäkerttuihin, maanalaista elämää unohtamatta. Niillä kaikilla on oma tärkeä paikkansa puutarhan elämässä.
Ravinteet taas kiertävät yksinkertaisimmillaan suoraan kasvupaikalla. kun kaikkea ei siivota pois. Ja kun siivotaan, niin korkeintaan kompostiin, josta ravinteet taas pääsevät takaisin oman pihan kiertoon.
- Muutama sana nurmikosta, Laine aloitti ja jatkoi leikattavan nurmikon olevan eniten hoitoa vaativa, työläin ja epäekologisin osa pihamaata.
- Nurmikko on epäluonnollinen kasviyhdyskunta, jossa on vallitsevana kahdesta kolmeen heinälajia, Laine kritisoi. Hän ehdotti leikattavan nurmen tilalle tallausta kestävistä, matalakasvuisista lajeista koostuvaa pihatannerta.
Kun pinnat on peitetty peittokasvein tai kattein, ei huolellisesti perustettua puutarhaa juuri tarvitse kitkeä. Kastelunkin voi koristetarhan osalta lähes unohtaa, kun pinnat läpäisevät sadeveden. Ei siis koko pihan kattavia laatoituksiakaan. Ja hulevesiviemärin sijaan sadevedet otetaan talteen tai ohjataan pihan kosteammille paikoille.
Niin helppoa. Mutta niin vaikeaa on irrottaa totutuista tavoistaan. Eturivissä nuristiin lehtien haravoimisen välttämättömyydestä.
Lainekin myöntyi siihen, että paksuimmat vaahteranlehtikerrokset voi olla hyvä keventää maatumisen edistämiseksi.

Mia Salminen

kuvateksti:
Puutarhuri Elisa Laine Perniön taimistolta kertoi ekologisen puutarhanhoidon vaivattomuudesta paikalle uskaltautuneelle pienelle kuulijakunnalle Paattisten aluetaloIla.


- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Ekoluodossa kasveilla on lupa hiippailla
SUOMEN EKOLOGISIN PUISTO
syntyi luonnonkasveista ja jäteraudasta


Kuntatekniikka 9/2009