Y-tunnus 1971936-5



Salon Seudun Sanomat, Asuminen  27.9.2015


”Pihaa ei saa siivota liikaa”

Puutarhassa on hyvä tehdä pieniä syystöitä, jotta kasvit kukoistaisivat jälleen seuraavana keväänä. Lehtikasoista ei kuitenkaan kannata stressata, sillä ne tarjoavat tärkeän suojapaikan pihan eläimille.

Teksti: Eeva Lehtinen Kuvat: Kirsi-Maarit Venetpalo


Perniön taimiston omistajapari, puutarhurit Elisa Laine-Säilä ja Hannu Säilä haluavat vaalia puutarhassaan ekologisuutta. Isossa puutarhassa riittää puuhaa, mutta liian huolellisesti pihaa ei tarvitse syksyllä putsata.
– Pihaa ei saa siivota liikaa. Näin pihan monimuotoisuus ja tasapaino pysyvät yllä. Esimerkiksi lehtikasat ovat tärkeitä talvehtimispaikkoja muun muassa leppäkertuille, jotka taas pitävät kirvat loitolla, Elisa Laine-Säilä sanoo.
Haravan varteen tarttuminen ei siis ole välttämätöntä.
– Monille haravointi on esteettinen asia. Halutaan, että piha on siistinnäköinen, mutta kasvien ja luonnon kannalta haravoinnissa ei ole mitään järkeä, Hannu Säilä sanoo.
Puusta pudonneille lehdille löytyy hyötykäyttöä.
– Vaahteranlehden voivat muodostaa tiiviin maton, jonka alta nurmikko kuolee. Ne kannattaa haravoida kasoihin tai laittaa kasvien juureen katteeksi. Lehdet ovat luonnollinen kate, suoja ja arvokasta ravintoa, Elisa Laine-Säilä toteaa.
Sato talteen,
kasvimaa kuntoon
Monilla pihoilla on isompi tai pienempi hyötymaa, josta saa kesän aikana pöytään itse kasvatettuja herkkuja. Hyötymaalta voi edelleenkin nostaa satoa.
– Esimerkiksi purjot ja kurpitsa saavat kasvaa pakkasiin asti. Kannattaa kuitenkin suojata maa harsolla yöpakkasilta, Elisa Laine-Säilä sanoo.
Kun sato on nostettu, kannattaa kasvimaa kääntää.
– Maan joukkoon voi käännellä myös lehtiä ja jättää maa käännetyksi talven ajaksi. Kukkineet retiisit, salaatit ja muut voi myös jättää maahan pystyyn, sillä ne ovat hyönteisille ja pikkulinnuille tärkeää ravintoa talven aikana, Laine-Säilä toteaa.
Syksyllä voi myös tehdä istutuksia kasvimaalle.
– Porkkanaa, persiljaa ja palsternakkaa voi istuttaa jo syksyllä. Näin ne saavat keväällä nopean startin. Täytyy kuitenkin varmistaa, että on tarpeeksi kylmä, etteivät ne lähde itämään ennen talvea, Laine-Säilä muistuttaa.
Puiden leikkaus
vasta keväällä
Elisa Laine-Säilä ja Hannu Säilä eivät leikkaa puutarhansa puita erityisemmin syksyn aikana.
– Valoleikkauksia ja tuuletusleikkauksia teemme puihin aina tarpeen mukaan, mutta suurempia leikkauksia emme tee syksyllä. Omenapuita voi leikata koska vain, paitsi voimakkaimpaan kasvuaikaan, Hannu Säilä kertoo.
Säilä muistuttaa, että omenapuiden leikkuujäte, lehdet ja pudonneet omenat täytyy kerätä pois.
– Ne täytyy hävittää, eikä laittaa kompostiin, koska silloin on vaarana, että muumiotauti pääsee leviämään.
Pensaiden leikkaamisen he jättävät kevääseen.
– Pensas kerää päälle paremmin lunta, jos oksat ovat tiheitä. Jänikset tai muut eläimet saattavat käydä syömässä pensasta talven aikana, joten eläimet voivat hoitaa karsimisen puolestasi, Hannu Säilä naurahtaa.
– Huonokuntoiset oksat kannattaa toki huoltoleikata syksylläkin pois kaikista pensaista ja puista, Säilä lisää.
Myyrä- ja jänisverkot on hyvä laittaa suojaamaan nuoria puita.
– Verkkojen lisäksi yksi hyvä keino on laittaa tuomen oksia pystyyn rungon ympärille jänisten hämäämiseksi. Suojasin pensasmustikan tuomen oksilla viime vuonna, eikä kukaan käynyt niitä syömässä, Elisa Laine-Säilä vinkkaa.
Jaa ja siirrä
perennoja
Syksy on mainiota aikaa jakaa perennoja.
– Perussääntö on, että syksyllä jaetaan keväällä kukkivat ja keväällä syksyllä kukkivat perennat. Melkein kaikki perennat voi kuitenkin jakaa ja siirtää syksyllä, Elisa Laine-Säilä kertoo.
Kuivanneita perennoja ei tarvitse leikata.
– Ne voi jättää talveksi törröttämään, sillä ne ovat ötököille hyviä talvehtimispaikkoja ja siemenistä saa ravintoa.  Erityisesti onttovartisia kasveja ei syksyllä tule leikata, koska vesi pääsee sisälle varresta ja kasvi mädäntyy, Laine-Säilä sanoo.
Kasveista on syksyllä hyvä kerätä siemeniä talteen.
– Monet kasvit ovat syksyllä varsinaisia siemenpankkeja, Laine-Säilä muistuttaa.
Syksy on hyvä aika istuttaa uusia taimia. Syksyllä istutetut taimet juurtuvat hyvin ja lähtevät keväällä nopeasti kasvuun.
– Syksyllä voi istuttaa astiataimia, niin että ne ehtivät juurtua ennen talvea. Myös kylmän esikasvatuksen vaativat kasvit, kuten kurjenpolvet, voi hyvin kylvää syksyllä, Laine-Säilä sanoo.
Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto.
– Sipulikukat kannattaa laittaa maahan loka-marraskuussa. Ne kukkivat sitten keväällä ennen kuin mitään muuta vielä kukkiin, Elisa Laine-Säilä toteaa.

KUVATEKSTIT

Elisa Laine-Säilä ja Hannu Säilä haluavat vaalia puutarhansa monimuotoisuutta. Pihalta löytyy omenapuita, pensaita ja kymmenittäin eri kasveja.

Puutarhureiden pihalle ovat kaikki hyönteiset tervetulleita.

Elisa Laine-Säilä ja Hannu Säilä ovat rakentaneet pihalleen hyönteishotellin.

Hyötymaalta saa satoa pitkälle syksyyn. Lehtikaalit ovat nyt komean kokoisia.


- takaisin -