Y-tunnus 1971936-5


Perniönseudun Lehti 27.9.2007

Puutarhuripari rohkaisee ihmisiä ekologisempiin pihoihin

”Monipuoliset kasvivalinnat parantavat kaikkien kasvien elinolosuhteita”

Minna Urpo

Elisa Laineen ja Hannu Säilän takapiha Perniön Kotaladossa on täynnä suomalaisia kasveja, osa jo kirkkaissa syksyn väreissä. Lähempänä tietä tammet, pajut ja vaahterat aloittavat kasvuaan. Kaiken keskellä on vain yksi pieni kasvihuone, johon pieni osa kasveista siirretään talvehtimaan.
– Emme olisi voineet ajatellakaan, että laittaisimme tänne paljon isoja kasvihuoneita. Ei se ole meidän juttu, sanoo Hannu Säilä.
Hannu Säilä ja Elisa Laine muuttivat pari vuotta sitten Perniöön tilalle, jossa ei ollut kolmeenkymmeneen vuoteen asunut kukaan. Puutarhuriparin ajatukset tulevaisuuden elämänmuodosta olivat jo muuttaessa samansuuntaiset. He halusivat luoda taimitarhan, jossa kasvatettaisiin paikallisiin oloihin sopivia kasvilajeja. Samalla mielessä oli yritys, joka avustaisi ekologisemman puutarhan suunnittelussa. Nyt tuo haave on toteutumassa hitaasti mutta varmasti.
– Ei ole kiirettä. Teemme palan kerrallaan. Pienilmastoon tutustuminenkin on vienyt aikansa. Kokeillessa oppii samalla, mikä on osaamisemme paras kohta.
Perniön Taimistolla kasvatetaan juuri tämän alueen ilmastolle sopivia kasveja, joista suuri osa on maatiaiskasveja: vain vähän tai ei ollenkaan jalostettuja. Kasveja on lähdetty kasvattamaan siemenistä lähtien, ja nyt ollaan pääsääntöisesti emokasvivaiheessa. Näiden siemenistä kehittyneet kasvit menevät vasta myyntiin.
– Oli meillä kyllä jonkin verran myyntiä jo tänäkin vuonna, huomauttaa Elisa Laine.
Elisa Laineen ja Hannu Säilän kantava ajatus tekemisessään on ekologisuus. Se näkyy jo asunnosta, jota ei ulkoa päin voisi arvata asutuksi. Harmaat laudat ja ikivanhojen sähköyhteyksien jättämät merkit ulkoseinillä ovat vieläkin havaittavissa.
– Sellaiseksi me aiomme sen jättääkin. Sisältä talo oli aika hyvässä kunnossa. Jos täällä olisi asuttu pari vuosikymmentä sitten, niin kaikki paikat olisivat varmasti täynnä muovia, arvelevat asukkaat.
Ekologisten pihojen suunnittelu on yritystoimintana vielä alkutekijöissään. Viime kesänä tosin Perniön Taimisto oli toteuttamassa Velkuan vierasvenesatamaan parintuhannen neliön aluetta, johon istutettiin lähemmäs 500 luonnonvaraista ja maatiaiskasvia.
– Pienet kasviyhdyskunnat oikein valituista kasveista parantavat kaikkien kasvien elinolosuhteita, toteaa Elisa Laine.
Elisa Laine on työssään keskittynyt enemmän kasveihin, kun taas Hannu Säilän sydäntä lähellä on enemmän suunnittelu ja viherrakentaminen.
– Olen ollut kuvataiteilija, joten visuaalista näkemystä on kertynyt, toteaa Säilä.
Harva omakotiasuja on tullut ajatelleeksi, että edistää pihansa laatoituksella ilmaston lämpenemistä. Kuten myöskään sitä, että oikeiden kasvien valinnoilla voi houkutella omia suosikkilintujaan pihapiiriin.
– Marja-aronia on mustarastaan herkku, jolla lintuja saa pihaan, paljastaa Elisa Laine.
Laatoitus estää myös sadeveden imeytymistä.
Puutarhurit ehdottavat, että monipuolisuutta omaan pihaan saa korostamalla kasveja, jotka muutenkin viihtyvät pihalla.
– Pienelläkin pihalla voi olla hyvin runsas kasvilajisto. Jos joku paikka on kostea, siihen voisi tehdä kosteikon ja hankkia sille tyypillisiä kasveja. Samoin voisi tehdä kivikasan kohdalla. Monimuotoisella pihalla elää monenlaisia hyönteisiä, ja pieneläinten tasapaino säilyy, vakuuttavat Elisa Laine ja Hannu Säilä.
Ulkomailta tuotujen kasvien mahdollisuus selvitä Suomen oloissa on aina epävarmaa.
– Silti asiakas mieluummin ostaa sen kauniin Hollannista tuodun havupuun, kun vieressä oleva kotimainen näyttää vaatimattomammalta. Kotimaisella on kuitenkin paljon paremmat mahdollisuudet menestyä täällä.
Ekologiseen puutarhaan kuuluu myös kemiallisten aineiden välttäminen.
– Mielestäni on aika vastuutonta, että tavalliselle kotipuutarhurille mainostetaan rikkaruohomyrkkyjä. Kaikista rikkaruohoista ei edes kannata yrittää eroon. Mitä tiiviimpi kasvusto, sen vähemmän haittakasveja, sanoo Elisa Laine.
Myös lannoituksen voi ainakin osittain korvata kasvivalinnoilla.
– Esimerkiksi sulkaharmaaleppä pystyy ottamaan ilmasta typpeä ja siirtämään sen maaperään.
Puutarhurien omalla pihalla syysasteri kukkii rehevänä portaiden vieressä. Kasvi on voinut viihtynyt paikalla kymmeniäkin vuosia eikä sitä ole tarvetta siirtää mihinkään.
Mikäli asiakkaiden pihan rakentamiseen tarvitaan järeämpää kalustoa, Perniön Taimisto aikoo käyttää paikallisia yrittäjiä maamassojen siirtoon.
– Sekin on ekologisuutta, ettei tulla suurella kaivinkoneella tekemään pientä työtä, kun pienempääkin kalustoa on käytettävissä.
Ekologinen piha ei tarkoita samaa kuin suuritöinen. Suunnittelu tehdään aina asiakkaan voimavarojen ja kiinnostuksen mukaan.
Näin syksyllä Laine ja Säilä ehdottavat, että haravoinnissa voitaisiin ottaa rauhallisemmin.
– Lehtiä on turha haravoida ainakaan puiden ja pensaiden alta, koska niistä palautuu ravinteita maahan. Jos välttämättä haluaa haravoida, niin lehdet kannattaisi kompostoida, suosittelevat puutarhurit.


- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Teersalon rantapuisto on arjen käyttötaidetta
Rannikkoseutu 29.6.2007