KASVIT
 
   
   
   
     
     
     
     

 

 

 

 


Y-tunnus 1971936-5


K A S V I L L I S U U D E N
S U U N N I T T E L U

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Tulevaisuuden piha

Puut, pensaat, ja ruohovartiset luovat yhdessä helppohoitoisen ja monimuotoisen pihan. Kasveina käytetään kotimaisia vahvoja kasvilajeja, jotka ovat Suomen sääolosuhteet kestäviä ja helppohoitoisia. Hyvin pitkälle jalostetut lajikkeet ovat usein lyhytikäisiä ja vaativat paljon hoitoa: jatkuvaa lannoitusta, kastelua ja maanparannusta. Tuontikasvit, geeniperimänsä vuoksi, eivät välttämättä kestä Suomen oloissa.
Alueen olosuhteet pitää huomioida: pohjamaan laatu, tontin kosteus- ja valo-olosuhteet, tuulisuus.

Monimuotoisen pihan erilaisilla alueilla viihtyvät erilaiset kasvit.
Jokaiseen kasvupaikkaan löytyy sopivia lajeja, onhan luonnossakin erilaiseen maaperään ja ilmastoon omat lajinsa. Toiset viihtyvät savimaassa varjoisalla paikalla, toiset aurinkoisella hiekkamaalla. Metsäpuutarhaan, kosteikkoon tai kivikkoon on omat lajinsa.
On suolaa sietäviä ja lumikuormaa kestäviä lajeja, tuoksuvia ja tuoksuttomia, allergiaa aiheuttavia ja myrkyttömiä kasveja.

Vanhalla pihalla vaalitaan olevaa kasvillisuutta. Kasveja voidaan siirtää, jos ne ovat sopimattomissa paikoissa.
Uudispihalla ennen talon rakentamista selvitetään olevan kasvillisuuden säilyttäminen, suojaaminen tai siirtäminen.
Esimerkiksi: Jos suurin osa puista kaadetaan, valo- ja ilmasto-olosuhteet muuttuvat radikaalisti ja menetetään metsän pohjakasvillisuus. Tai tiheiköstä jätetty yksinäinen puu (varsinkin kuusi) on jopa vaarallinen, se kaatuu helposti.

Helppohoitoisuus

Piha on helppohoitoinen, kun valitaan oikeat kasvit oikeisiin paikkoihin. Puut, pensaat, köynnökset ja perennat yhdessä luovat helppohoitoisen alueen. Monipuolinen kasvillisuus luo tasapainoisen ja rikkaan eliöyhteisön. Hyönteiset, linnut ja muu pikkuväki parantavat koko alueen omavaraista elämää. Yksittäinen laji, vaikkapa kirva, ei lisäänny liikaa, sillä pihan kasvillisuus tarjoaa kodin myös sen luontaiselle viholliselle.
Kasvukaudet ovat erilaisia, toisinaan sataa liikaa tai on liian kuivaa tai kasvintuhoojia esiintyy tavallista runsaammin. Monilajisessa puutarhassa aina joku laji kukoistaa vaikka kesä olisi minkälainen. Puutarhasi elää vaihteluiden mukana.

Kasvialueilla käytetään katteita ja maanpeitekasveja.
Uudet istutusalueet ovat ensin alastomia ja alttiita saamaan kutsumattomia siemeniä. Uusien istutusten aukkopaikkoja voi täyttää kesäkukillakin. Yksivuotiset kehäkukat, ruiskaunokit ja tuliunikot säilyvät vuodesta toiseen kylväytymällä. Ne myös väistyvät kun varsinaiset perennat valtaavat alueen lopulliseen muotoonsa.
Pihaa ei kannata siivota liikaa. Perennat talvehtivat paremmin, kun niitä ei leikata syksyllä. Pudonneet lehdet ja kuihtuneet kasvinosat parantavat ja lannoittavat maata.

Pihan vuodenajat

Oikeilla kasvivalinnoilla luodaan mielenkiintoinen ja kestävä ympäristö koko vuodeksi. Yhdistellään ikivihreitä ja myöhään lehteen tulevia lajeja, kukintoja eri aikoihin, koristeellisia lehtimuotoja, eriaikaisia ja erilaisia syysvärejä, monenlaisia talventörröttäjiä – pihalla nautitaan luonnon kiertokulusta.

Kasvillisuuden esteettinen arvo on paljon enemmän kuin kukintojen väriloisto.
Kasvien lehdissä on monia vihreän ja jopa punaisen eri sävyjä, sekä monia muotoja ja kokoeroja. Kauneutta nähdään syysvärien lisäksi myös tummuvissa ja kuihtuvissa lehdissä, talven huurteisissa oksissa ja siemenkodissa, kevään ensimmäisissä versoissa.

Kasvillisuuden merkitys

Jo muinoin ihmiset ovat käyttäneet kasveja ruuaksi, lääkkeiksi, vaatteiksi ja suojaksi sekä koristeeksi. Kasvillisuus luo viihtyisyyttä ja kaunetta, kasvillisuus nostaa kiinteistön arvoa. Kasvillisuudella rajataan ja luodaan tiloja. Erityisesti puilla on suuri merkitys maiseman kannalta. Kasvit suojaavat tuulelta, melulta, pölyltä, paahteelta ja katseilta. Kasvit puhdistavat maaperää, vettä ja ilmaa. Kasvillisuus auttaa hulevesien hallinnassa ja eroosion estämisessä. Käyttötarkoituksia on monia: Kokeile köynnöksiä maanpeitteenä, tee koristetarha hyötykasveista tai vaikka viherkatto.

Tyyli

Kesyttämätön luontopiha tai villin moderni? Ekologisen pihan tyyli voi olla mikä hyvänsä. Teemana voi olla perhoskasvit ja mesikasvit, aikakausi, värit, tuoksut, äänet, kasveihin liittyvät uskomukset, harvinaisten kasvilajien ja -kantojen säilyttäminen. Syötävät kukat, värikasvit, kuivakukat tai vaikka eläinaiheiset kasvit: kissankäpälää, hiirenvirnaa, kurjenkelloa...

- takaisin -