Y-tunnus 1971936-5


Turun Sanomat 28.6.2007

Kunnanjohtaja kannustaa muita kuntia
yhteistyöhön taiteilijoiden kanssa

Teersalon uudistunut ranta tuo taiteen velkualaisten arkipäivään

Irmeli Haapanen

Teersalon ranta Velkualla on saanut uuden ilmeen. Entinen rähjääntynyt joutomaa-alue ja läpikulkupaikka on kunnostettu kuntalaisten ja vierailijoiden yhteiseksi virkistysalueeksi ja kunnan käyntikortiksi taiteilijoiden, puutarhureiden ja rakennusinsinöörin avustuksella ja yhteistyössä kuntalaisten kanssa.
- Tämä on ollut todella upea juttu, ja taiteilijat ovat tuoneet mukanaan jotain luovaa ja omaperäistä, kunnanjohtaja Tiina Rinne-Kylänpää kiittelee.
Hän kannustaa muitakin kuntia ottamaan rohkeasti taiteilijat mukaan suunnitteluun.
- On hienoa saada taide osaksi ihmisten arkielämää, hän perustelee.

Epäilevät äänet vaienneet

Rinne-Kylänpää tunnustaa, että aluksi taiteilijoihin suhtauduttiin Velkualla varauksella.
- Jotkut epäilivät, että mahtaako siitä mitään tulla. Hankkeen etenemisen myötä soraäänet ovat vaienneet. Nyt olen saanut pelkkää myönteistä palautetta, Rinne-Kylänpää sanoo.
Samaa sanovat taiteilijat.
- Jotkut ovat olleet huolissaan lähinnä siitä, miten tämä kaikki säilyy, että tuhritaanko ja hajotetaanko paikkoja. Olemme kuitenkin olleet aktiivisesti yhteydessä kuntalaisiin, ja pidimme jopa yhden talkoopäivän, jolloin kuntalaiset saivat tulla itse rakentamaan aluetta. Sellainen sitouttaa ihmisiä myös pitämään huolta paikoista, Minna Maija Lappalainen ja Tiina Vainio sanovat.
Talkoisiin osallistui nelisenkymmentä henkeä, mikä on melkoinen saavutus noin 250 asukkaan kunnassa.
Kuntalaisten mielipiteitä otettiin myös huomioon muun muassa tielinjausta muuttamalla ja vetämällä torimyyjille sähköt.

Kohtuuhinnalla pysyvää ja kaunista

Uudistetun rannan avajaisia vietettiin Velkualla keskiviikkona. Kunnostus sai alkunsa vuosi sitten saaristossa järjestetystä arsÖ-ympäristötaidetapahtumasta. Kunta pyysi Lappalaisen ja Vainion suunnittelemaan alueen kunnostuksen, haki EU:lta rahaa ja pani toimeksi.
- Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 50 000 euroa, josta Velkuan kunta maksaa 10 000 euroa. Loppu tulee EU:lta ja Koneen Säätiöltä, Rinne-Kylänpää kertoo.
Hänen mielestään ranta saatiin kunnostettua pysyvästi kauniiksi melko edullisesti.
- Yksi ponttonilaituri maksoi melkein saman verran kuin mitä kunta tästä joutui maksamaan, Rinne-Kylänpää havainnollistaa.
Nyt hän toivoo, että asukkaat ja kesävieraat ottavat paikan omakseen.
- Kalanmyyntiä tänne voisi ainakin tulla, ja sitten täällä voisi pitää vaikka pieniä musiikkiesityksiä. Ylipäänsä paikka soveltuu mainiosti kaikenlaiseen kohtaamiseen, Rinne-Kylänpää visioi.

Yli 30 kasvilajia

Taiteilijoiden kädenjälki näkyy ranta-alueen yleisilmeessä sekä materiaali- ja värivalinnoissa. Torialueen betonilaatat värjätytettiin sinisiksi juuri Velkuaa varten, ja sinisiä ovat myös Durat-kierrätysmuovista valmistetut lasten leikkipaikka ja istuimet. Lisää istuimia on saatu sopivan kokoisista kivistä ja puuparruista.
- Esteettisyyden lisäksi olemme ottaneet huomioon myös ekologiset arvot sekä helppohoitoisuuden, Vainio kertoo.
Rannan kivi- ja sorapuutarha on puolestaan luonnonmukaista vihersuunnittelua.
- Kivien ja kasvien sommittelu toistaa saariston merenrantaa taiteilijan silmin nähtynä. Kasvilajit on taas valittu puutarhurin näkökulmasta käyttäen kotimaisia luonnonlajeja ja maatiaiskantoja, jotka ovat eläneet ja elävät yhä synergiassa ihmisen kanssa, puutarhuri-kuvataiteilija Hannu Säilä ja puutarhuri Elisa Laine kertovat.
- Haluamme näyttää, miten käyttökelpoisia suomalaiset lajit ovat julkisessa rakentamisessa, Laine jatkaa.
Kasvilajeja alueella on yli 30.
- Mukana on esimerkiksi purjelaivojen mukana tulleita painolastikasveja kuten karvamesiheinä ja keltasauramo sekä ihmisen tänne tarkoituksella tuomia kasveja kuten peurankello. Täältä löytyy myös ikivanhoja saaristolaislajikkeita, esimerkiksi jo viikinkien puuroviljana käyttämää rantavehnää, Säilä kertoo.
Osa lajeista on uhanalaisia, ja osa kasveista puolestaan auttaa uhanalaisia perhosia.
- Niittylaukkaneilikka on rauhoitetun niittylaukkaneilikkakoin pääravintokasvi ja ruohosipuli laukkayökkösen ainoa tunnettu ravintokasvi, Laine selvittää.


- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Velkuan Teersalon rantapuisto avattiin

Vakka-Suomen Sanomat 28.06.2007