Y-tunnus 1971936-5


Salonjokilaakso
10.4.2008

Toiveet toteen myös puutarhassa

Jonna Kirjavainen

Kevään myötä alkaa itää ajatus että puutarhallekin pitäisi tehdä jotain. Kotipihan uudistuksessa vihersuunnittelijan neuvot säästävät monen­laisilta kömmähdyksiltä.
Perniön Taimiston puutarhuri Elisa Laine suosittelee kotipuutarhureita kysymään ammattilaisten neuvoja.
- Vihersuunnittelun hyöty on ehdottomasti siinä, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ammattilainen osaa välttää sellaiset virheet mihin maallikko ei ehkä kiinnitä huomiota. Oikeiden kasvien valitseminen on avainjuttu. Voidakseen hyvin kasvi tarvitsee oikeanlaisen kasvuympäristön.
Parhaan hyödyn suunnittelusta saa irti jos suunnittelijalla on visuaalisen alan koulutus, tietää Laine.
Töitä pitäisi alalla riittää tulevaisuudessakin, sillä kysyntä on kasvussa pikku hiljaa. Tähän mennessä tullut asiakaspalaute on ollut pelkästään positiivista.
- Kannattavuuteen vaikuttavat tietysti toimintamalli sekä itse yritys.

Toiveista syntyy suunnitelma

Vihersuunnittelu lähtee liikkeelle asiakkaan yhteydenotosta. Pihalle voidaan haluta esimerkiksi leikkipaikka, hyötymaa tai pöytä ja tuolit. Toiveiden jälkeen tutustutaan tontin ominaisuuksiin sekä ilmasto- ja valo-olosuhteisiin.
- Asiakkaan toiveet ovat tietysti lähtökohtana ottaen huo­mioon kaikki pihan käyttäjät. Erityisen tärkeää on huomioida se, millainen puutarhuri asiakas itse on. Löytyykö innokkuutta hoitaa pihaa jatkossa paljonkin vai haluaako helppohoitoisen pihan, joka
on silti viihtyisä ja kaunis.
Aikataulun ja budjetin lisäksi suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös vuodenajat.
- Siitä lähdetään, että pihan tulisi näyttää kauniilta ympäri vuoden. Tietyillä kasvilajeilla saadaan vihreyttä pihaan vaikka ympäri vuoden, kertoo Laine.
Perniön Taimiston toteuttama vihersuunnittelupalvelu pitää sisällään kaiken konsultoinnista kasvien toimi­tukseen.
- Kaikkea löytyy asiakkaan tarpeiden ja valinnan mukaan. Oma taimistomme tuottaa ja toimittaa asiakkaalle kaikki tarvittavat kasvit.
Uuden pihan vihersuunnittelu voidaan toteuttaa mihin vuodenaikaan rahansa. Vanhan pihan perusparannus tai muuttaminen ekopihaksi olisi hyvä tehdä kesäaikaan, jotta olemassa olevat perennat voidaan tunnistaa.
- Varsinaiselle suunnittelulle ei tarvitse rajata mitään erityistä ajankohtaa. Tosin myöhään syksyllä ja talvella on eniten kapasiteettia suunnittelulle, Laine tietää.

Artikkelin kuvateksti:
Kasvisaarekkeen tarkoituksena on luoda ekologinen ratkaisu meren läheisyyteen ison kiven ympärille luonnon omien kasvien avulla.

- takaisin -

SEURAAVA ARTIKKELI

Keskelle kaupunkia niittyä ja metsää
Turkulainen 31.1.2008